У день вшанування пам’яті святителя Миколая Чудотворця, архієпископа Мир Лікійських, 6 грудня 2023 року, у Миколаївському соборі Кременця відбулося знакове богослужіння. Уперше з 1832 року, коли собор зайняла РПЦ, тут лунала молитва українською мовою.

Божественну літургію звершили три архієреї Православної Церкви України: митрополит Луцький і Волинський Михаїл, митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор та єпископ Хмельницький і Камʼянець-Подільський Павло. Владикам співслужило численне духовенство.

Разом зі священниками молилися сотні кременчан, паломники, які приїхали з різних куточків області, представники влади.

Під час богослужіння лунали молитви за Україну, воїнів-захисників, за людей, котрі роблять усе для того, щоб український народ переміг російського окупанта і мир прийшов на нашу землю.

По завершенні Літургії архієреї відслужили літію за полеглими воїнами в День Збройних Сил України.

З повчальним словом і вітанням зі святом Миколая Чудотворця, яке в цьому році вперше відзначалося 6 грудня, звернувся настоятель храму святого Іова Почаївського с. Горинка на Кременеччині протоієрей Микола Мних.

Митрополит Волинський і Луцький Михаїл, звертаючись до священнослужителів та мирян зокрема сказав: “Я сьогодні хочу, щоби ми в першу чергу подякували Богові за торжество правди, всім нашим воїнам, які захищають Україну, і всім жителям цього міста, які скинули з себе ярмо російської облуди. І найбільше щоб ми подякували святителю Миколаю, який здійснив нам чудо: що ми перемогли себе, що ми сьогодні в цьому храмі, що нашою любов’ю і молитвою вигнали звідси російський дух”.

Митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор наголосив не лише на важливості події, а й необхідності розуміти, що доведеться докласти ще багато праці, щоб в Україні об’єдналося Православ’я.

“Віримо, що спільними зусиллями ми це зможемо, бо без єдиної Помісної Церкви, яка є душею народу, у нас не буде єдиної держави і єдиної нації”, – сказав владика Нестор.

В.о. голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук привітав кременчан з поверненням Української Церкви у цей старовинний собор і назвав перше Богослужіння ПЦУ в ньому історичною подією.

“Тепер кожен українець має нове місце сили для того, щоб почерпнути віри й натхнення”, – зазначив він.

Собор Святителя Миколая Чудотворця, який є одним з найстаріших у Кременці православних храмів, перебуває у власності держави. Майно знаходиться на балансі Міністерства культури та інформаційної політики в оперативному управлінні Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. Наразі графік богослужінь, які у соборі здійснюватиме новостворена парафія Православної Церкви України, погоджено до кінця грудня.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *